Intro Image
Icon intro

Planning

Point-to-ponit (PP), and point-to-multipoint (PMP) mikrohullámú gerinc- és elérési hálózatok teljeskörű tervezése, engedélyeztetése

Details
Intro Image
Icon intro

Stratégia

Hálózat optimalizálás, döntéstámogatás, meglévő hálózat auditálása, melyek a közép- és hosszútávú stratégia megalkotását segítik

Details
Intro Image
Icon intro

Dróntechnológia

Meglévő telephelyek felmérése, modellezése, valamint újabbak keresése; átlátásvizsgálat és panorámaképek készítése

Details
Intro Image
Icon intro

Műholdas átvitel

Műholdas földi feladóállomások tervezése és speciális engedélyeztetése, zavartatás számítás, forgalom priorizálása, televíziós jel- és adatátvitel

Details
Intro Image
Icon intro

Licensing

Az NMHH által elvárt adatszolgáltatás biztosítása, frekvencia kijelölések, rádióengedélyek, hosszabbítások és törlések teljeskörű menedzselése

Details
Intro Image
Icon intro

5G introduction

Nagykapacitású gerinchálózatok adatátvitele, frekvenciakészlet-gazdálkodás: kivonulás a 26 GHz sávból, nagy sávszélességű csatornák kialakítása, topológiai optimalizálás

Details

Miért optimalizáljunk?

A folyamatosan fejlődő, bővülő hálózatok hatékonyságának megőrzése, további növelése napjaink egyik kulcskérdése. Emiatt elkerülhetetlen, hogy időről időre felülvizsgáljuk a teljes infrastruktúrát. Hasonló kihívásokkal teli egy teljesen új hálózat kiépítése, vagy a meglévő bővítése. Az alternatívák kiértékelése során, valamint az átstrukturálási fázisban olyan kérdésekre is választ adunk, mint az optimális frekvenciakészlet felhasználás problémái, optikai végpontok kiépítése, összeköttetések kiváltása, topológiai optimalizálás és a hálózat tartalékai.

Készüljön fel velünk az telekommunikáció új korszakára! Az 5G bevezetése során egyes frekvenciasávok nem lesznek tovább használhatók, ugyanakkor újabb, eddig nem használt sávokat jelölnek ki pont-pont összeköttetések üzemeltetésére. Ezek mindegyike jelentős változtatásokat igényel a meglévő hálózatokon, egyben lehetőség is a hálózat modernizációjára, optimalizációjára.

Hálózat audit

A hálózat auditálása során felülvizsgáljuk a meglévő hálózatot. Ez a fázis aktív közös munkát igényel a bemenő adatok teljeskörű összegyűjtése során. Az adatok pontossága és naprakészsége nagymértékben befolyásolja a végeredményt, ezért erre kiemelt figyelmet fordítunk. Számtalan adatformátummal dolgozunk, hogy a meglévő nyilvántartásokból közvetlenül is előállíthatóak legyenek a szükséges adatok.

Az audit során azonosítjuk a szűk keresztmetszet problémákat és azok helyeit, az esetleges működési anomáliákat, a hálózat jóságfokát, tartalékokat és redundanciákat. Így átfogó képet kapunk a jelenleg üzemelő infrastruktúráról, amely alapja a későbbi beavatkozási terveknek, kijelöli a lehetséges fejlesztési irányokat. Részletekbe menően kielemezzük a hálózatot, az eredményeket pedig a nemzetközi előírások, szakmai szempontok alapján bocsátjuk rendelkezésre, külön hangsúlyt fektetve a jövőben felmerülő igényekre.

Modellezés, topológia

A telekommunikációs hálózatok dinamikusan fejlődnek, ezért hosszabb távon nem a legideálisabb struktúra alakul ki. A topológia optimalizálása után csökkenthető a nem kívánt redundancia, kiválthatóak a feleslegessé váló linkek. Ezen eljárások teljesen új hálózatok tervezése során is hatékonyan alkalmazhatóak.

Műszaki célfüggvények, szempontok:

 • topológiai optimalizálás
 • energiafelhasználás csökkentés
 • frekvenciakészlet hatékony felhasználása, frekvenciagazdálkodás
 • átviteli kapacitás növelése
 • berendezésszükséglet kalkuláció
 • redundancia biztosítása

A tervek megvalósításában, az egyes összeköttetések tervezésében és a helyszíni vizsgálatok során is számíthat szakértelmünkre.

Stratégia és döntéstámogatás

Új hálózat telepítése vagy a meglévő fejlesztése során is többféle stratégia közül választhatunk, azonban ezek összehasonlítása nem egyszerű feladat. Erre kínálunk megoldást, segítséget nyújtunk a döntési folyamatokhoz szükséges tervek elkészítésében a különböző hálózatfejlesztési elvek összehasonlításával, költség- és megtérülésszámításokkal.

Gazdasági célfüggvényei, szempontok:

 • beruházási költségek (CAPEX)
 • üzemeltetési költségek (OPEX)
 • beruházás nettó jelenértéke
 • várható árbevétel növekedése
 • frekvenciadíj minimalizálása
 • megtérülési idő
 • belső megtérülési ráta
 • kockázatelemzés

A kiértékelés folyamán az eredményeket részletekbe menően megismerheti, a szempontrendszert az eljárás során közösen finomhangoljuk, így a kontroll végig az Ön kezében marad. Tapasztalataink alapján az elérhető megtakarítás jellemzően 10-40% közötti, de ennél akár nagyobb is elképzelhető. Ennek mértéke függ a meglévő hálózat paramétereitől és az elvárt megtérülési időtől.