Optimalizáció

Miért optimalizáljunk?

A folyamatosan fejlődő, bővülő hálózatok hatékonyságának megőrzése, további növelése napjaink egyik kulcskérdése. Emiatt elkerülhetetlen, hogy időről-időre felülvizsgáljuk a teljes infrastruktúrát. Hasonló kihívásokkal teli egy teljesen új hálózat kiépítése, vagy a meglévő bővítése. Az alternatívák kiértékelése során, valamint az átstruktúrálási fázisban olyan kérdésekre is választ adunk, mint az optimális frekvenciakészlet felhasználás problémái, optikai végpontok kiépítése, összeköttetések kiváltása, topológiai optimalizálás és a hálózat tartalékai.

Készüljön fel velünk az telekommunikáció új korszakára. Az 5G bevezetése során egyes frekvenciasávok nem lesznek tovább használhatók, ugyanakkor újabb, eddig nem használt sávokat jelölhetnek ki pont-pont összeköttetések üzemeltetésére. Ezek mindegyike jelentős változtatásokat igényel a meglévő hálózatokon, egyben lehetőség is a hálózat modernizációjára, optimalizációjára.

Hálózat audit

A hálózat auditálása során felülvizsgáljuk a meglévő hálózatot. Ez a fázis aktív közös munkát igényel, a bemenő adatok teljeskörű összegyűjtése során. Az adatok pontossága és naprakészsége nagy mértékben befolyásolja a végeredményt, ezért erre kiemelt figyelmet fordítunk. Számtalan adatformátummal dolgozunk, hogy a meglévő nyilvántartásokból közvetlenül is előállíthatóak legyenek a szükséges adatok.

Az audit során azonosítjuk a szűk keresztmetszet problémákat, az esetleges működési anomáliákat, a hálózat jóságfokát, tartalékokat, redundanciákat és szűk keresztmetszeti helyeket, hogy átfogó képet kaphasson a jelenleg üzemelő infrastruktúráról. Ez az alapja a későbbi beavatkozási terveknek, kijelöli a lehetséges fejlesztési irányokat. Az audit során részletekbe menően kielemezzük a hálózatot, az eredményeket pedig a nemzetközi előírások, elvárások, szakmai szempontok, valamint a céges irányelvekre építve bocsátjuk rendelkezésre, külön hangsúlyt fektetve a jövőben felmerülő igényekre és elvárásokra is.

Modellezés, topológia

A meglévő hálózatok folyamatosan bővülnek az aktuális igényeknek megfelelően. Ezzel hosszabb távon nem a legoptimálisabb struktúra jöhet létre. A topológia optimalizálása után csökken a nem kívánt redundancia, kiválthatók a feleslegessé váló linkek. Új hálózat tervezése során pedig a meglévőkre jellemző korlátok és kötöttségek nélkül lehet a leghatékonyabb hálózatot megtervezni és kiépíteni.

Optimalizálás műszaki célfüggvényei, szempontjai:

 • topológiai optimálás
 • frekvenciadíj minimalizálás
 • energiafelhasználás csökkentés
 • frekvenciakészlet hatékony felhasználása, frekvenciagazdálkodás
 • átviteli kapacitás növelése
 • berendezés szükséglet
 • redundancia biztosítása

A tervek megvalósításában, az egyes összeköttetések tervezésében és a helyszíni vizsgálatok során is számíthat szakértelmünkre.

Stratégia és döntéstámogatás

Új hálózat telepítése, vagy a meglévő fejlesztése során is többféle stratégia között választhat, azonban ezek összehasonlítása nem egyszerű feladat. Mi erre kínálunk megoldást, és segítséget nyújtunk a döntési folyamatokhoz szükséges tervek elkészítéséhez, a különböző hálózatfejlesztési elvek összehasonlításával, költség- és megtérülésszámításokkal.

Optimalizálás gazdasági célfüggvényei, szempontjai:

 • beruházási költségek (CAPEX)
 • üzemeltetési költségek (OPEX)
 • beruházás nettó jelenértéke
 • várható árbevétel növekedés
 • frekvenciadíj minimalizálás
 • megtérülési idő
 • belső megtérülési ráta
 • kockázatelemzés

A kiértékelést Önnel együtt végezzük, nincs zsákbamacska. Az eredményeket részletekbe menően  megismerheti, a szempontrendszert az eljárás során közösen finomhangoljuk, így a kontroll végig az Ön kezében marad. Tapasztalataink alapján az elérhető megtakarítás jellemzően 10-40% közötti jellemzően, de ennél akár nagyobb is elképzelhető. Ennek mértéke függ a meglévő hálózat paramétereitől és az elvárt megtérülési időtől.