Optimalizáció

Miért optimalizáljunk?

A folyamatosan fejlődő, bővülő hálózatok hatékonyságának megőrzése, további növelése napjaink egyik kulcskérdése. Emiatt elkerülhetetlen, hogy időről időre felülvizsgáljuk a teljes infrastruktúrát. Hasonló kihívásokkal teli egy teljesen új hálózat kiépítése, vagy a meglévő bővítése. Az alternatívák kiértékelése során, valamint az átstrukturálási fázisban olyan kérdésekre is választ adunk, mint az optimális frekvenciakészlet felhasználás problémái, optikai végpontok kiépítése, összeköttetések kiváltása, topológiai optimalizálás és a hálózat tartalékai.

Készüljön fel velünk az telekommunikáció új korszakára! Az 5G bevezetése során egyes frekvenciasávok nem lesznek tovább használhatók, ugyanakkor újabb, eddig nem használt sávokat jelölnek ki pont-pont összeköttetések üzemeltetésére. Ezek mindegyike jelentős változtatásokat igényel a meglévő hálózatokon, egyben lehetőség is a hálózat modernizációjára, optimalizációjára.

Hálózat audit

A hálózat auditálása során felülvizsgáljuk a meglévő hálózatot. Ez a fázis aktív közös munkát igényel a bemenő adatok teljeskörű összegyűjtése során. Az adatok pontossága és naprakészsége nagymértékben befolyásolja a végeredményt, ezért erre kiemelt figyelmet fordítunk. Számtalan adatformátummal dolgozunk, hogy a meglévő nyilvántartásokból közvetlenül is előállíthatóak legyenek a szükséges adatok.

Az audit során azonosítjuk a szűk keresztmetszet problémákat és azok helyeit, az esetleges működési anomáliákat, a hálózat jóságfokát, tartalékokat és redundanciákat. Így átfogó képet kapunk a jelenleg üzemelő infrastruktúráról, amely alapja a későbbi beavatkozási terveknek, kijelöli a lehetséges fejlesztési irányokat. Részletekbe menően kielemezzük a hálózatot, az eredményeket pedig a nemzetközi előírások, szakmai szempontok alapján bocsátjuk rendelkezésre, külön hangsúlyt fektetve a jövőben felmerülő igényekre.

Modellezés, topológia

A telekommunikációs hálózatok dinamikusan fejlődnek, ezért hosszabb távon nem a legideálisabb struktúra alakul ki. A topológia optimalizálása után csökkenthető a nem kívánt redundancia, kiválthatóak a feleslegessé váló linkek. Ezen eljárások teljesen új hálózatok tervezése során is hatékonyan alkalmazhatóak.

Műszaki célfüggvények, szempontok:

 • topológiai optimalizálás
 • energiafelhasználás csökkentés
 • frekvenciakészlet hatékony felhasználása, frekvenciagazdálkodás
 • átviteli kapacitás növelése
 • berendezésszükséglet kalkuláció
 • redundancia biztosítása

A tervek megvalósításában, az egyes összeköttetések tervezésében és a helyszíni vizsgálatok során is számíthat szakértelmünkre.

Stratégia és döntéstámogatás

Új hálózat telepítése vagy a meglévő fejlesztése során is többféle stratégia közül választhatunk, azonban ezek összehasonlítása nem egyszerű feladat. Erre kínálunk megoldást, segítséget nyújtunk a döntési folyamatokhoz szükséges tervek elkészítésében a különböző hálózatfejlesztési elvek összehasonlításával, költség- és megtérülésszámításokkal.

Gazdasági célfüggvényei, szempontok:

 • beruházási költségek (CAPEX)
 • üzemeltetési költségek (OPEX)
 • beruházás nettó jelenértéke
 • várható árbevétel növekedése
 • frekvenciadíj minimalizálása
 • megtérülési idő
 • belső megtérülési ráta
 • kockázatelemzés

A kiértékelés folyamán az eredményeket részletekbe menően megismerheti, a szempontrendszert az eljárás során közösen finomhangoljuk, így a kontroll végig az Ön kezében marad. Tapasztalataink alapján az elérhető megtakarítás jellemzően 10-40% közötti, de ennél akár nagyobb is elképzelhető. Ennek mértéke függ a meglévő hálózat paramétereitől és az elvárt megtérülési időtől.