Intro Image
Icon intro

Planning

Point-to-ponit (PP), and point-to-multipoint (PMP) mikrohullámú gerinc- és elérési hálózatok teljeskörű tervezése, engedélyeztetése

Details
Intro Image
Icon intro

Stratégia

Hálózat optimalizálás, döntéstámogatás, meglévő hálózat auditálása, melyek a közép- és hosszútávú stratégia megalkotását segítik

Details
Intro Image
Icon intro

Dróntechnológia

Meglévő telephelyek felmérése, modellezése, valamint újabbak keresése; átlátásvizsgálat és panorámaképek készítése

Details
Intro Image
Icon intro

Műholdas átvitel

Műholdas földi feladóállomások tervezése és speciális engedélyeztetése, zavartatás számítás, forgalom priorizálása, televíziós jel- és adatátvitel

Details
Intro Image
Icon intro

Licensing

Az NMHH által elvárt adatszolgáltatás biztosítása, frekvencia kijelölések, rádióengedélyek, hosszabbítások és törlések teljeskörű menedzselése

Details
Intro Image
Icon intro

5G introduction

Nagykapacitású gerinchálózatok adatátvitele, frekvenciakészlet-gazdálkodás: kivonulás a 26 GHz sávból, nagy sávszélességű csatornák kialakítása, topológiai optimalizálás

Details

Az 5G új korszakot nyit a távközlésben, összefogva a különböző adatátviteli megoldásokat - egyfajta ernyőt jelent a mobilhálózatok, Wi-Fi, Bluetooth, LPWA, LoRaWAN, de még a vezetékes összeköttetések felett is.

A mobilhálózatok területén a fejlődést az 5G-NR (New Radio) hozza el, tovább növelve az LTE-A esetén megismert átviteli kapacitásokat, valamint csökkentve a hálózat késleltetését. Ezek olyan új megoldások elterjedéséhez szükségesek, mint az önvezető autók, valamint a a kiterjesztett és virtuális valóságon alapuló technológiák.

5G

Frekvenciakészlet alakulása

Az 5G-NR hálózatok számára újabb és újabb frekvenciasávokat jelölnek ki, koncepcionálisan az 1-100 GHz közötti tartományból. Európában a 26 GHz-es sáv érintett, amelyen jelenleg több országban - így Magyarországon is - számtalan pont-pont és pont-multipont összeköttetés üzemel. A sávból a közeljövőben át kell tervezni az összeköttetéseket és másik frekvenciasávokba költöztetni. Ez komolyabb módosításokat igényel a meglévő átviteltechnikai hálózatokon, amelyre célszerű időben felkészülni.

Döntéstámogatási és optimalizációs eljárásaink, illetve saját fejlesztésű szoftvereink ebben nyújtanak segítséget, biztosítva a zökkenőmentes átállást.

Optimalizáció

Nagykapacitású átvitel

Az 5G hálózatokkal szemben támasztott követelményeknek megfelelően a bázisállomások kapacitását jelentősen növelni kell, azonban nem lehet gyorsan és gazdaságosan minden csomópontot optikai elérésűre fejleszteni.

Emiatt új frekvenciasávok igénybevétele mellett a meglévők még hatékonyabb felhasználására van szükség, valamint a már üzemelő hálózat komolyabb felülvizsgálatára és fejlesztésére is fel kell készülni. Minden kihívásra többféle megoldás áll rendelkezésre - ezek összehasonlításában is számíthat szakértelmünkre.

Stratégia és döntéstámogatás

Megfelelőség

Az 5G-vel megjelenő újabb technológiák szigorúbb minőségi követelményeket támasztanak a kiszolgáló hálózatokkal szemben, melyek szempontjából kritikus kérdés a hálózat késleltetési ideje, akár 1 ms-os értékre csökkentve. Más alkalmazási lehetőségek pedig a nagy átviteli kapacitást igénylik, vagy mindezt akár az alacsony késleltetéssel kombinálva. Ilyen a kiterjesztett (AR) és virtuális valóság (VR), az önvezető autók és az IoT.

Számos kritikus szolgáltatás fog az 5G hálózatokon alapulni, így a rendelkezésre állási idő és a redundancia is kiemelt szempont az összeköttetések tervezése során.

A legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelve speciális összeköttetések tervezésével is állunk rendelkezésére.

Mérnöki szolgáltatások