5G felkészülés

Az 5G új korszakot nyit a távközlésben, összefogva a különböző adatátviteli megoldásokat - egyfajta ernyőt jelent a mobilhálózatok, Wi-Fi, Bluetooth, LPWA, LoRaWAN, de még a vezetékes összeköttetések felett is.

A mobilhálózatok területén a fejlődést az 5G-NR (New Radio) hozza el, tovább növelve az LTE-A esetén megismert átviteli kapacitásokat, valamint csökkentve a hálózat késleltetését. Ezek olyan új megoldások elterjedéséhez szükségesek, mint az önvezető autók, valamint a a kiterjesztett és virtuális valóságon alapuló technológiák.

Frekvenciakészlet alakulása

Az 5G-NR hálózatok számára újabb és újabb frekvenciasávokat jelölnek ki, koncepcionálisan az 1-100 GHz közötti tartományból. Európában a 26 GHz-es sáv érintett, amelyen jelenleg több országban - így Magyarországon is - számtalan pont-pont és pont-multipont összeköttetés üzemel. A sávból a közeljövőben át kell tervezni az összeköttetéseket és másik frekvenciasávokba költöztetni. Ez komolyabb módosításokat igényel a meglévő átviteltechnikai hálózatokon, amelyre célszerű időben felkészülni.

Döntéstámogatási és optimalizációs eljárásaink, illetve saját fejlesztésű szoftvereink ebben nyújtanak segítséget, biztosítva a zökkenőmentes átállást.

Optimalizáció

Nagykapacitású átvitel

Az 5G hálózatokkal szemben támasztott követelményeknek megfelelően a bázisállomások kapacitását jelentősen növelni kell, azonban nem lehet gyorsan és gazdaságosan minden csomópontot optikai elérésűre fejleszteni.

Emiatt új frekvenciasávok igénybevétele mellett a meglévők még hatékonyabb felhasználására van szükség, valamint a már üzemelő hálózat komolyabb felülvizsgálatára és fejlesztésére is fel kell készülni. Minden kihívásra többféle megoldás áll rendelkezésre - ezek összehasonlításában is számíthat szakértelmünkre.

Stratégia és döntéstámogatás

Megfelelőség

Az 5G-vel megjelenő újabb technológiák szigorúbb minőségi követelményeket támasztanak a kiszolgáló hálózatokkal szemben, melyek szempontjából kritikus kérdés a hálózat késleltetési ideje, akár 1 ms-os értékre csökkentve. Más alkalmazási lehetőségek pedig a nagy átviteli kapacitást igénylik, vagy mindezt akár az alacsony késleltetéssel kombinálva. Ilyen a kiterjesztett (AR) és virtuális valóság (VR), az önvezető autók és az IoT.

Számos kritikus szolgáltatás fog az 5G hálózatokon alapulni, így a rendelkezésre állási idő és a redundancia is kiemelt szempont az összeköttetések tervezése során.

A legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelve speciális összeköttetések tervezésével is állunk rendelkezésére.

Mérnöki szolgáltatások