5G felkészülés

Az 5G a küszöbön áll és alapvetően felforgatja a távközlési hálózatokat. Amit jelenleg 5G néven emlegetünk az összefogja a különböző adatátviteli megoldásokat, egyfajta ernyőt jelent a mobil hálózatok, Wi-Fi, Bluetooth, LoRaWAN, de még a vezetékes összeköttetések felett is.

A mobilhálózatok területén a fejlődést az 5G-NR (New Radio) hozza el, tovább növelve az LTE-A esetén megismert átviteli kapacitásokat, valamint tovább csökken a hálózat késleltetése. Ezzel számtalan új technológia elterjedése előtt nyitja meg a kaput.

5G

Frekvenciakészlet alakulása

Az 5G-NR hálózatok kiépüléséhez újabb és újabb frekvenciasávokat jelölnek ki, koncepcionálisan az 1-100 GHz közötti tartományból. Európában a 26 GHz-es sáv került kijelölésre az 5. generációs mobilhálózatok számára, amelyen jelenleg több országban, így Magyarországon is számtalan pont-pont és pont-multipont összeköttetés üzemel.

A sávból így a közeljövőben át kell tervezni az összeköttetéseket és másik frekvenciasávokba költöztetni. Ez komolyabb módosításokat igényel a meglévő átviteltechnikai hálózatokon, amelyre célszerű időben felkészülni.

Döntéstámogatási és optimalizációs eljárásaink, illetve saját fejlesztésű szoftvereink ebben nyújtanak segítséget. Így biztosítva a zökkenőmentes átállást.

Bővebben a hálózatoptimalizálásról

Nagykapacitású átvitel

Az 5. generációs hálózatokkal támasztott követelményeknek megfelelően a bázisállomások kapacitását jelentősen növelni kell, azonban nem lehet gyorsan és gazdaságosan minden csomópontot optikai elérésűre fejleszteni.

Emiatt új frekvenciasávok igénybevétele mellett a meglévők még hatékonyabb felhasználására van szükség, valamint a már üzemelő hálózat komolyabb felülvizsgálatára és fejlesztésére is fel kell készülni. Minden kihívásra többféle megoldás állhat rendelkezésre, ezek összehasonlításában is számíthat szakértelmünkre.

Hogyan kellene az optikai hálózatot fejleszteni az igények kiszolgálására? A stratégiai döntéstámogató megoldásunkkal erre is választ kaphat.

Megfelelőség

Az 5G-vel megjelenő újfajta megoldások újabb minőségi követelményeket támasztanak a kiszolgáló hálózatokkal szemben. Az önvezető autók és a távoli orvoslás számára is kritikus kérdés a hálózat késleltetési ideje, akár 1 ms-os értékre csökkentve. Más alkalmazási lehetőségek pedig a nagy átviteli kapacitást igénylik, vagy mindezt akár az alacsony késleltetéssel kombinálva. Ilyen technológia a kiterjesztett és virtuális valóság.

Számos kritikus szolgáltatás fog az 5G hálózatokon alapulni. Így a rendelkezésre állási idő és a redundancia is kiemelt szempont az összeköttetések tervezése során.

A szigorodú elvárásoknak megfelelve speciális összeköttetések tervezésével is állunk rendelkezésére.

További információ mérnöki szolgáltatásainkról.